Ruziën over God, wc's en naastenliefde

theater

De Presidentes

Tournee t/m 8 dec. www.hetderdebedrijf.nl ****

De voorstelling is gloednieuw en tegelijk achttien jaar oud. Daar zitten Greet, Erna en Marietje weer aan de keukentafel met het gebloemde kleed. Ze ruziën over gemeenschapszin en naastenliefde, geslachtelijkheid en fecaliën, wc’s en God. In 1993 regisseerde Theu Boermans voor zijn gezelschap de Trust het stuk De Presidentes van de Oostenrijkse auteur Werner Schwab (1958-1994). Nu staan de fenomenale actrices Myranda Jongeling, Marisa van Eyle en Anneke Blok in een reprise. Kostuums, kapsel, decor: alles is hetzelfde.

En toch is deze Presidentes anders, ingetogener. In de reprise valt op dat het echte onderwerp van de vrouwen liefde is, het verlangen daarnaar en het gemis ervan. De ordinaire Greet en de bigotte Erna leven in een fantasiewereld. Totdat Marietje hun dromen verstoort. In een schitterende scène stijgt ze als een heilige de hemel in. Dan nemen de andere twee bloedig wraak. Destijds schokkend, nu nog schokkender. Ik kromp ineen toen het mes in handen van Greet voor haar keel blikkerde. Daarna sloeg de katholieke Erna toe. De Presidentes is nu óók een drama over religie. De strekking van het stuk is geëvolueerd.

Kester Freriks

    • Kester Freriks