Rotterdam hoofdstad Antilliaans honkbal

Zowel op de noord- als op de zuidoever brandde het licht gisterochtend tot in de vroege uren. Rotterdam mag dankzij drie profclubs vooral te boek staan als ‘een voetbalstad’, de havenstad beschouwt zichzelf ook als ‘de honkbalhoofdstad van Nederland’. De trouwe achterban van de twee Rotterdamse hoofdklasseclubs Neptunus (noord) en Sparta/Feyenoord (zuid) dromde samen om de WK-finale van de Nederlandse honkbalploeg live te volgen op televisie.

„Honkbal is voor Rotterdam een sport om te koesteren”, zegt directeur Hans den Oudendammer van de stichting Rotterdam Topsport. Sinds 1985 organiseert de stad om de twee jaar het World Port Tournament, een internationaal toernooi met – vrijwel altijd – deelname van de staatsamateurs uit het honkbalmaffe Cuba. „Onze lijnen met dat land zijn kort, we hebben een stedenband met Havana”, zegt Den Oudendammer. Zakenman Willem van ’t Wout, rijk geworden met de handel in nikkel op Cuba, fungeert al jaren als ‘verbindingsofficier’ tussen Havana en ‘zijn’ Rotterdam.

Daarnaast telt Rotterdam ruim 22.000 inwoners van Arubaanse of Antilliaanse afkomst. Dat is tweemaal zoveel als in Amsterdam, en 3,6 procent van de Rotterdamse bevolking (610.000 inwoners). Antillianen vormen daarmee de op drie na (Surinamers, Turken en Marokkanen) grootste minderheidsgroep in de stad. Honkbal is voor hen veruit de belangrijkste sport. Baseball hoort dan ook bij Rotterdam, net als het jaarlijkse Zomercarnaval.

Recordkampioen Neptunus (dertien landstitels) is met vijf spelers hofleverancier van de ploeg die gisteren in Panama-Stad de wereldtitel won ten koste van Cuba. De club beschikt sinds 1999 in Rotterdam-West over het modernste honkbalcomplex van Nederland. Het Neptunus Familiestadion is volgend jaar de thuisbasis van de honkballers bij het Europees kampioenschap, dat de honkbalbond aangrijpt om het honderdjarige bestaan te vieren.

Den Oudendammer noemt twee „Rotterdamse ambassadeurs” die het honkbal in Nederland op een hoger plan hebben gebracht: Hamilton Richardson en Robert Eenhoorn. De eerste werd geboren op Sint-Maarten en won met Sparta negenmaal de Nederlandse titel. Oud-speler en ex-coach Eenhoorn, een geboren Rotterdammer, is de architect van het huidige succes.

    • Mark Hoogstad