RIM sust boze BlackBerry-klanten met apps

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar de software die Research in Motion (RIM) doneert ter compensatie van de dagenlange internetstoring onder BlackBerry-gebruikers valt niet overal goed in de smaak.

Vandaag maakte RIM bekend dat het zijn teleurgestelde gebruikers wil compenseren voor de grootste storing uit de BlackBerry-geschiedenis. Daarom mag iedereen voor 100 dollar aan software (waaronder krakers als Bejeweled en Texas Poker) downloaden. Zakelijke klanten krijgen een maand lang extra gratis support.  Dat zijn geen cadeautjes waar je hart sneller van gaat kloppen. Deze columnist van CNet vindt dat RIM beter hardware kan weggeven; een goedkope upgrade naar een nieuw toestel, of een desnoods PlayBook tablet. “Time to step it up”, schrijft Roger Cheng. De Amerikaan vindt de compensatie maar karig. Terwijl in de VS de storing de BlackBerry-storing nog meeviel: slechts een dag, terwijl Europa drie dagen plat lag.

Cheng zegt dat RIM ook Playbooks weggeeft aan de bezoekers van de BlackBerry DevCon in San Francisco, een conferentie van ontwikkelaars die aan software voor RIM-apparaten werken. In San Francisco werd werd ook een versie 2.0 van de PlayBook software bekend gemaakt, en een nieuw besturingssysteem, BBX, dat zowel op tablets als op smartphones moet werken. De apps daarvoor werken op webstandaard HTML5, maar ook Adobe Air en Flash.  (zie video)

De BlackBerry is vooral geliefd om z’n berichtenservice, mail en z’n uitstekende toetsenbord voor veeltikkers. Als het om coole apps zou gaan, oordeelt Cheng, zou je sowieso eerder een iPhone of Android toestel gebruiken. RIM heeft juist moeite aansluiting te vinden bij deze typische app-phones. Het aanbod in de BlackBerry softwarewinkel is nogal schraal - blijkt ook uit deze weggeefactie.

Bij de Nederlandse technologiesite Tweakers zijn de reacties op de compensatie een stuk genuanceerder.  ”Als ze maar van de fout geleerd hebben”, oordeelt er een. “Het gaat om het gebaar.”

Hier een lijstje van de gratis apps. Ze zijn nog niet allemaal beschikbaar, maar zijn volgens RIM uiteindelijk tot eind dit jaar  te downloaden.

 • SIMS 3 - Electronic Arts
 • Bejeweled - Electronic Arts
 • N.O.V.A. - Gameloft
 • Texas Hold’em Poker 2 - Gameloft
 • Bubble Bash 2 - Gameloft
 • Photo Editor Ultimate - Ice Cold Apps
 • DriveSafe.ly Pro - iSpeech.org
 • iSpeech Translator Pro - iSpeech.org
 • Drive Safe.ly Enterprise - iSpeech.org
 • Nobex Radio™ Premium - Nobex
 • Shazam Encore - Shazam
 • Vlingo Plus: Virtual Assistant - Vlingo