Rik/Ravelli

Er is een mysterie rondom De Vliegenvanger (TVF, € 19,95) van een zekere Ravelli. Wie daarachter schuilgaat wordt stilgehouden want ‘de naam van de auteurs is onderdeel van het verhaal en maakt deel uit van het mysterie rond De Vliegenvanger. De betrokkenen zullen derhalve anoniem blijven’, aldus de colofonpagina. Potsierlijk natuurlijk. Rik Felderhof, schrijver en uitgever van het boek, deed er in het tv-programma Eva Jinek op Zondag nog een schepje bovenop. ‘Ik heb Peter Linders ooit ontmoet en die heeft me zijn dagboeken nagelaten. Jarenlang lagen ze op zolder, maar ik was in Afrika en toen kwam er een vogel op mijn tafel zitten, een vliegenvanger. Toen dacht ik: aha, een teken.’ Rik vertelt ook dat er al misbruik was in de kerk in de jaren dertig was, en hoe deze Peter paus had willen worden, maar dat niet meer mocht omdat Peter geloofde in de liefde. Eén groot verzinsel, maar Felderhof speelt zijn rol met een soort pak van Sjaalman op schoot best goed. Jammer alleen dat kamervoorzitster Gerdi Verbeet, die ook te gast was, zich laat meeslepen. ‘Erg hè’, mompelde ze soms als de seksueel verderfelijke moraal van de kerk ter sprake kwam. Dat was natuurlijk slechts een sociaal wenselijke observatie, maar ze heeft er zo toch aan bijgedragen dat deze pulproman hoog in de CPNB-bestsellerlijst staat.

Is dat erg? Ja, want De vliegenvanger is wat er gebeurt wanneer je Villa Felderhof op papier zet. Het verhaal gaat over een jongetje dat zijn eerste seks heeft met zijn buurmeisje. Hij gaat naar het seminarie, is een briljante maar ook zondige student want hij neukt een medebroeder in opleiding. Wanneer hij eraf wordt getrapt, reageert hij zich af met een hartgrondig ‘Fuck you!’. Let wel: we hebben het hier over een seminarie aan het eind van de jaren twintig. Hij reist door Europa, de vrouwtjes vallen met hun ‘Mariagleufjes’ massaal voor hem. In WO II is hij verzetsheld en later wordt hij een beroemd kunstenaar. Alle seks in zijn leven is letterlijk rozengeur en maneschijn. En ik bedoel ook echt letterlijk: zelden een boek gelezen waarin zoveel dijen naar rozen ruiken.

De mystificatie is er officieel omdat Felderhof de auteur wil afschermen voor het geval hij een vervolgdeel wil maken. En al zou je misschien verwachten dat Felderhof zich schaamt voor deze katholieke, door Antoine Bodar goedgekeurde, porno, eigenlijk is het vooral een verbluffend slimme marketingtruc. Verbluffend omdat Felderhof het concept nog niet had bedacht toen hij vorig jaar werd geïnterviewd door De Telegraaf. Hij vertelde toen: ‘Ik ben nu bezig met mijn roman De Vliegenvanger. Dat is een échte kluif. Het is een meeslepend, ontroerend verhaal over een mislukte geestelijke die uit schaamte vlucht naar het buitenland. Waar hij een onstuimig leven vol passie en bedrog leidt.’ Om in de sfeer van het boek te blijven: Lieve Heer, voorkom een vervolgdeel.

Toef Jaeger