Pukkelpop blijft bestaan, bezoekers krijgen vergoeding

De ravage op het festivalterrein na het noodweer. Foto Koen Bauters / De Standaard

Het Belgische muziekfestival Pukkelpop zal volgende zomer terugkeren. Dat was lange tijd onzeker na de ramp die het festival dit jaar overviel: op 18 augustus trof noodweer het terrein in Hasselt. Vijf mensen kwamen om het leven.

De organisatie van Pukkelpop wil de bezoekers die “niet hebben kunnen genieten van een volwaardig festival” niet in de kou laten staan. Online kopers van een ticket worden daarom vergoed: ze ontvangen eet- en drankbonnen ter waarde van 75 of 150 euro voor de volgende drie edities. Begin november wordt een e-mail verstuurd met de instructies hoe eraan te komen.

Door het noodweer, aan het eind van de middag tijdens de eerste dag van Pukkelpop 2011, waaiden tenten en bomen om. Zo’n 150 festivalgangers raakten gewond en vijf bezoekers kwamen om het leven. Hoewel eerst nog gezegd werd dat het festival door zou gaan, kwam de volgende ochtend toch de beslissing alles af te gelasten. De organisatie viel niets te verwijten - dit was complete overmacht, zei de Belgische justitie later.

De ramp kostte Pukkelpop (dat voor het eerst plaatsvond in 1985) veel geld, wat het voortbestaan onzeker maakte. Naar eigen zeggen kan het festival voortbestaan dankzij de steun van velen en de opgebouwde reputatie. De organisatie waarschuwt desondanks dat de rampzalige editie van 2011 nog jarenlang zwaar zal doorwegen.

    • Peter Zantingh