Pronk niet blij met Ploumen: ze moet binden, niet verwarren

Pronk in 2007, het jaar waarin niet hij maar Ploumen werd gekozen tot partijvoorzitter. Foto NRC / Vincent Mentzel

“Een partijvoorzitter dient zich niet uit te spreken over de partijleider persoonlijk”, zegt PvdA-prominent Jan Pronk over partijvoorzitter Lilianne Ploumen. Hij vindt dat zij de partij schade heeft berokkend.

Ploumen kritiseerde PvdA-leider Job Cohen onlangs flink. Pronk zegt tegen Nu.nl dat zij zich bezig moet houden met de PvdA zelf:

“En, voor zover het om de politiek gaat, met de inhoud, niet met personen. Een partijvoorzitter dient te binden niet te verwarren.”

Pronk, zelf meervoudig minister in diverse kabinetten, zegt zich niet opnieuw kandidaat te willen stellen voor het partijvoorzitterschap. Hij zegt die ambitie niet te hebben. Vier jaar geleden verloor hij de race om die functie van Ploumen.