Philips snoeit fors in personeelsbestand - 10 procent banen in Nederland weg

De eerste Philipsfabriek in hartje Eindhoven is bewaard gebleven. Foto NRC / Rien Zilvold

Philips schrapt in Nederland de komende jaren 1.400 banen, 10 procent van het personeelsbestand. De bezuinigingsmaatregel werd in juli al aangekondigd, maar toen was nog onduidelijk om hoeveel werkplekken het ging.

Wereldwijd verdwijnen bij de elektronicagigant 4.500 van de 117.000 arbeidsplaatsen. De grote reorganisatie moet Philips 800 miljoen euro opleveren aan besparingen. In juli was dit nog 500 miljoen, maar dat werd in september opgeschroefd naar 800.

Topman Frans van Houten noemt het schrappen van de banen volgens de omroep “onvermijdelijk om het bedrijf slanker en meer competitief te maken”. De werkplekken vervallen zowel in meerdere managementlagen als in afdelingen als vastgoed, IT, personeelszaken en op de financiële afdelingen, meldt Het Financieele Dagblad. Philips maakte het nieuws vandaag bekend bij het presenteren van de kwartaalcijfers.

Het bedrijfsresultaat van Philips daalde in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar van 674 miljoen euro tot 368 miljoen. De nettowinst kelderde van 524 miljoen euro naar 76 miljoen.