Ook Sarkozy positief over Ruttes plan, maar ‘dat is vooral beleefdheid’

Sarkozy verwelkomt Rutte voor aanvang van een gesprek in het Elysée. Foto Reuters / John Schults

Sarkozy is te spreken over het Nederlandse voorstel voor een aparte eurocommissaris die toeziet op het naleven van begrotingsregels van EU-landen. Dat zei Rutte nadat hij vanmiddag op bezoek was geweest bij de Franse president.

Twitter avatar MinPres Minister-president Na bezoek Sarkozy: ‘Sterker fin-ec-bestuur EU nodig. Ook Sarkozy wil verder spreken over NL-voorstel voor toezicht begrotingen door EC.’

Als een land zich niet aan de afspraken houdt, zou deze nieuwe EU-commissaris sancties moeten kunnen opleggen. Het is niet de bedoeling dat de commissaris in kan grijpen in de begroting van een land. Landen in de EU die zich niet aan afspraken houden, moeten zich volgens Rutte realiseren dat het lidmaatschap niet oneindig is.

Toch moet Rutte zich niet rijk rekenen met de positieve reactie van Sarkozy, zegt onze correspondent Dirk Vandenberghe:

“Dit is in de eerste plaats een heel beleefd antwoord. Hij geeft aan dat hij verder wil spreken over hoe landen hun begroting strak kunnen houden. Maar zo’n soort boeman-eurocommissaris is niet de favoriete oplossing van Sarkozy. Als hij heeft gezegd het te steunen, dan is dat met een groot voorbehoud.”

Merkel zei eerder al het plan ‘zeer interessant’ te vinden. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, liet zich vorige week positief uit over het idee.

    • Peter Zantingh