Oldskool spijkerpoepen en zaklopen

Nederland, Nieuw-Beijerland, 7 september 2011 Verjaardagsfeestje van Sam Kievit, hij is zes jaar geworden en er zijn zes vriendjes en vriendinnetjes op zijn feestje. Er worden oud-Hollandse spelletjes gespeelt zoals, spijkerpoepen , zaklopen , koekhappen , appel eten uit een tijltje met water. Als maaltijd zijn er pannekoeken en de kinderen worden geschminkt. Slagroom in de mond gespoeten . foto: Arie Kievit arie kievt

„Hoe moet ik die roze koek nou opeten?’ is de grote vraag als de tompoucentaart wordt opgediend. „Gewoon met je handen!” antwoordt de moeder van Sam. „Wie wil er nog slagroom?” Iedereen krijgt de spuit aan zijn mond.

Sam Kievit werd zes op 27 augustus. Dat vierde hij met een oud-Hollands knalfeest. Thuis, met wat vriendjes en vriendinnetjes in de woonkamer in Nieuw-Beijerland. „Vorig jaar hadden we de hele speeltuin afgehuurd. Maar als je het zo groot aanpakt, gaat er toch veel sfeer verloren”, zegt vader en fotograaf Arie Kievit. „En Sam heeft het sowieso niet zo op feestjes. Vorig weekend moest hij naar de verjaardag van een vriendje toe. Was hij weer helemaal in tranen.”

Daarom koos de familie Kievit dit jaar voor een ‘ouderwets’ verjaardagsfeest. Met zaklopen, appelhappen onder water en spijkerpoepen. Kievit fotografeerde de prinses, de draak, de Spiderman en de rest in actie. „Ik vond het een uitdaging om zoiets gewoons als een kinderfeestje op een originele manier vast te leggen.” Hoe Sam het feestje dit keer vond? „Hartstikke leuk. Na de spelletjes werden de kinderen geschminkt en we sloten af met pannenkoeken.”

Deze fotoserie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotopersbureau Hollandse Hoogte, in de aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam. Fotografen kregen het thema ‘feest’ om zelf mee aan de slag te gaan: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?

Lees meer over de Dag van de Fotografie op dedagvandefotografie.nl. En kijk morgen op nrcnext.nl voor het filmpje van Sams verjaardag.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad