NS Publieksprijs voor literaire thriller Déjà vu van Esther Verhoef

De NS Publiekprijs van dit jaar is gewonnen door Esther Verhoef. Ze kreeg de prijs zojuist uitgereikt in het Amsterdamse Concertgebouw voor haar literaire thriller Déjà vu.

Twitter avatar NSPublieksprijs NS Publieksprijs Déjà vu van Esther Verhoef wint NS Publieksprijs en is Boek van het Jaar 2011!http://bit.ly/gNwBs #NSPP11

De andere genomineerden waren Wij zijn ons brein van Dick Swaab, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, Bonita Avenue van Peter Buwalda, Vaslav van Arthur Japin en Congo van David van Reybrouck. Stemmers konden ook de zes genomineerde titels links laten liggen en een vrije keuze opgeven. Vlak voor het eind van de stemperiode meldde de organisatie dat er 60.000 stemmen binnen waren.

Vorig jaar ging de prijs naar Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt. De dit jaar genomineerde auteurs Herman Koch en Arthur Japin wonnen de prijs al eens, respectievelijk voor Het diner (2009) en De overgave (2008).

Verhoef (1968) was drie keer eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs. Ze werd ook drie keer genomineerd voor de Gouden Strop, voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Déjà vu kwam uit bij uitgeverij Ambo Anthos.

Ze wint een geldbedrag van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar gratis treinen in de eerste klas. De NS Publieksprijs draagt ook de eretitel Boek van het Jaar. Bovendien schuift ze vanavond aan bij Pauw & Witteman (23:00, Nederland 1).

    • Peter Zantingh