Na Uruzgan vaak mentale problemen

De Nederlandse militairen die op missie zijn geweest naar Uruzgan hebben vaak mentale problemen.

Zeker zestienhonderd Nederlandse militairen die op missie zijn geweest naar het Afghaanse Uruzgan, zeggen na terugkomst te kampen met mentale problemen.

Ze hebben last van flashbacks van gevechtsacties, woedeaanvallen en depressies en veel militairen zijn kort na de missie overmatig gaan drinken. Twintig procent van de militairen slaat de hulp die ze van Defensie krijgen aangeboden af.

Dat meldde RTL Nieuws dit weekend op basis van cijfers van het ministerie van Defensie. In de periode van 2006 tot en met 2010 zijn zestienduizend Nederlandse militairen uitgezonden geweest naar Afghanistan.

Elke militair kreeg na terugkomst een vragenlijst over de eigen fysieke en mentale gezondheid toegestuurd, die door iets meer dan de helft is ingevuld.

Van hen geven er 1600 aan te kampen met vermoeidheidsklachten. Een even groot aantal is overmatig gaan drinken, 1440 hebben slaapproblemen en een net zo groot aantal meldt woedeaanvallen en depressieve gevoelens te hebben. Van een verhoogd stressniveau zou bij 1220 uitgezonden militairen sprake zijn en 320 zouden last kunnen hebben van een posttraumatisch stresssyndroom.

Defensiepsycholoog Jan Ambaum zei in een reactie op de cijfers dat de missie een enorme impact heeft gehad op de militairen. Directeur Twan Driessen van Centrum ’45, waar veteranen met psychische klachten worden behandeld, liet weten dat het niet tijdig inroepen van hulp een groot risico is. „Het komt voor een deel door onbekendheid, maar ook omdat ze niet willen weten dat ze tot die groep veteranen met psychische klachten horen.” (NRC)