Libische rebellen vieren feest in Bani Walid

Strijdkrachten van de interim-regering vieren de verovering van Bani Walid. Foto AFP / Marco Longari

In het centrum van de Bani Walid vieren strijdkrachten van de Libische interim-regering de verovering van de woestijnenclave. Vlaggen worden gehesen en met machinegeweren wordt er in de lucht geschoten, melden verslaggevers van Reuters.

Eerder vandaag meldde de militaire woordvoerder van de raad, Ahmed Bani, dat negentig procent van de stad in handen is van de strijdkrachten. Bani Walid is, samen met Moammar Gaddafi’s geboortestad Sirte, de enige van twee plekken in Libië waar nog verzet wordt geboden tegen de NTC.

Inwoners en strijders zeggen dat de troepen van Gaddafi zich de afgelopen dagen hebben teruggetrokken, aldus persbureau AP. De strijdkrachten van de raad hebben het centrum, een ziekenhuis en verscheidene hoge gebouwen van waaraf scherpschutters van Gadhafi de opmars probeerden te verhinderen ingenomen, zei inwoner Moammar al-Warfali.

‘Zeer belangrijk dat Gaddafi wordt berecht’

Het is niet bekend waar Gaddafi zich ophoudt. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zei maandag tijdens een bezoek aan Tripoli dat het ‘zeer belangrijk’ is dat Gaddafi, diens zoon Seif al-Islam en het voormalige hoofd van de geheime dienst Abdullah al-Senoussi worden berecht. Hij zei dat Groot-Brittannië landen in Afrika heeft herinnerd aan ‘hun verantwoordelijkheid’ om het drietal uit te leveren aan Libië of het Internationale Strafhof, dat hen heeft aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.