Li Jiao na 2de EK-zege: 'Ik ben beter geworden'

Tafeltennisster Li Jiao is in Gdansk voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioen geworden.

Li Jiao, de 38-jarige Nederlandse van Chinese afkomst, won gisteren in de EK-finale in het Poolse Gdansk met 4-3 te sterk van de Duitse Irene Ivancan. Jiao won vorige week ook goud met Nederland in het landentoernooi.

Vanuit een taxi, op weg naar een Chinees restaurant in het nabijgelegen Sopot, zegt de tafeltennisster „superblij” te zijn haar tweede Europese titel (na 2007) in het enkelspel. „Ik kan alleen maar lachen. Ik had nooit gedacht dat ik zo veel kon lachen.” Na de finale belde ze met haar ouders in China.

Na Bettine Vriesekoop, die het toernooi in 1982 en 1992 won, is Li Jiao de tweede Nederlandse met twee keer EK-goud.

Welke titel is mooier, deze of die van vier jaar geleden?

Li Jiao: „In 2007 was het de eerste keer. Nu heb ik bevestigd dat ik het nog kan. De laatste jaren heb ik met bondscoach Chen Zhibin intensief aan mijn techniek gewerkt. Ik ben nog beter geworden.”

Bij het WK in Rotterdam werd je dit voorjaar in de derde ronde uitgeschakeld. Waarom lukte het nu wel?

„De WK waren aan het einde van het seizoen, de accu was toen een beetje leeg. Ik was moe, en mentaal en fysiek was ik niet sterk. Nu was ik scherp, fit en fris in mijn hoofd.”

Jullie hebben nu voor de vierde keer op rij het EK voor landenteams gewonnen. Vind je dat de prestaties voldoende gewaardeerd worden?

„Dat is een lastige vraag, ik wil eerst genieten. De waardering is wel te laag. We hopen op meer aandacht voor het vrouwentafeltennis. We willen dit jaar ‘Sportploeg van het Jaar’ worden.”

Je bent nu 38. Hoe lang ga je nog door met tafeltennis?

„Zolang ik er nog plezier in heb. Als ik het na de Olympische Spelen in Londen nog leuk vind, en ik blijf me verbeteren, dan ga ik door.”

    • Steven Verseput