‘Legerofficier en drie militairen gedood bij aanval in Syrië’

Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad march through the streets after Friday prayers in Hula, near Homs October 14, 2011. Picture taken October 14, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Protesten in het Syrische Hula, vlakbij de stad Homs, afgelopen vrijdag. Foto Reuters

In Syrië zijn bij een aanslag een legerofficier en drie militairen van het Syrische leger omgekomen. De aanslag vond vandaag plaats in de regio Idleb in het noordwesten van Syrië, zei de president van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH) tegen persbureau AFP.

Omdat er geen onafhankelijke waarnemers in Syrië zijn, kan het bericht niet officieel worden bevestigd.

Vorige week kwamen er bij gevechten in Syrië 36 mensen om, onder wie 25 militairen. Volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants is het bekend dat er in de laatste twee maanden structureel geweld is gebruikt door de Syrische oppositie.

“Er zijn aanwijzingen dat er ook in het begin van de opstand geweld is gebruikt vanuit oppositiezijde, maar nu is het openlijk en op grotere schaal. De oppositie zet gewapende eenheden in bestaande uit overgelopen militairen.”

Van een opstand binnen het Syrische leger is geen sprake. Het is niet zo dat er massaal militairen overlopen naar de kant van de oppositie.

Arabische Liga weigert Assad te isoleren

De Arabische Liga was gisteren bijeen in Kairo om te beslissen over een mogelijke schorsing van lidstaat Syrië. Daar is uiteindelijk - zoals verwacht - niet voor gekozen. De Arabische Liga besloot om binnen vijftien dagen een conferentie te houden voor een “nationale dialoog” tussen het regime van president Assad en de oppositie.

    • Marije Willems