Leers: de een vindt mij soepel, de ander streng

Asielzoekers horen nu sneller of ze in Nederland mogen blijven dan vorig jaar.

Dankzij de nieuwe achtdaagse procedure hoorde meer dan de helft van de asielzoekers het afgelopen half jaar na het eerste procedé of zij in Nederland mochten blijven. Vorig jaar, toen binnen 48 uur uitsluitsel gegeven moest worden, was dat nog 29 procent. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij reageerde daarmee op de kritiek dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt nog niet is gedaald. Vrijdag bleek dat in de eerste helft van dit jaar vrijwel even veel mensen asiel kregen als in de eerste helft van vorig jaar.

Leers zei toen al dat er nog geen daling zichtbaar is omdat de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. Op de lange termijn verwacht hij wel een daling, als de situatie in het buitenland niet voor verrassingen zorgt.

De minister wees erop dat zijn portefeuille erg lastig is, mede doordat die in Nederland gepolitiseerd is. „Ik moet heel streng zijn, maar ook rechtvaardig. De een vindt mij niet streng genoeg en de ander vindt mij niet rechtvaardig genoeg.”

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde daar gepikeerd op. Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen. (NRC)