Laatste stappen gezet voor ruil Shalit en Palestijnen

Israël heeft de namen vrijgegeven van de 477 Palestijnse gevangen die morgen zullen worden vrijgelaten in ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit, die al vijf jaar door de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas wordt vastgehouden in de Gazastrook.

Shalit zal waarschijnlijk onder begeleiding van Egypte en het internationale Rode Kruis via de Sinaï-woestijn naar Israël worden gebracht, waar hij morgen op een luchtmachtbasis wordt herenigd met zijn ouders. Daar zal Shalit ook premier Netanyahu ontmoeten.

De Palestijnse gevangenen zijn gisteren naar een detentiecentrum in het midden van Israël overgeplaatst en hebben medische keuringen en een identiteitscontrole ondergaan. Zij worden morgen naar de grens met Egypte en een militaire basis nabij Ramallah gebracht.

Onder hen zijn Palestijnen die zijn veroordeeld voor het doden van Israëlische burgers en militairen. Zoals betrokkenen bij de aanslagen op een pizzeria in Jeruzalem (15 doden) en een nachtclub in Tel Aviv in 2001 (21 doden), en een hotel in Netanya in 2002 (29 doden).

Meer dan de helft van hen (276) is veroordeeld tot levenslang. Gemiddeld hebben de Palestijnen die worden vrijgelaten 13,4 jaar in Israëlische gevangenissen gezeten. Ruim de helft bestaat uit leden van Hamas.

Ongeveer tweehonderd Palestijnen mogen voorlopig niet terugkeren naar hun huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zij worden naar de (geblokkeerde) Gazastrook gebracht, waar Hamas regeert. Tientallen Palestijnen worden verbannen, bijvoorbeeld naar Jordanië, Turkije of Qatar.

Het Israëlische Hooggerechtshof behandelt vandaag vier klachten die na het publiceren van de namenlijst zijn ingediend. Twee klagers zijn nabestaanden van slachtoffers die omkwamen bij aanslagen. Zij willen dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van hun familieleden hun straf uitzitten. Eén klacht gaat over de termijn (48 uur) waarbinnen Israëliërs protest kunnen aantekenen tegen de vrijlating van de Palestijnen. Een vierde klacht is van een vrouw uit Jeruzalem die vreest dat de vrijlating van de Palestijnen een nieuwe golf van geweld zal inluiden. De verwachting is niet dat rechters de afgesproken gevangenenruil zullen blokkeren.

Israël heeft vorige week met Hamas afgesproken dat het binnen twee maanden nog eens 550 Palestijnse gevangenen vrijlaat die Jeruzalem mag uitzoeken. Hun namen zijn nog niet bekend. Israël zou met Hamas hebben afgesproken dat het bij het tweede contingent ook gaat om Palestijnen die zijn veroordeeld wegens geweld tegen Israël, en niet om kleine vergrijpen.