Kortkolom buitenland

Vredesconferentie over Baskisch conflict

Madrid. Verscheidene voormalige internationale leiders, onder wie oud-VN-chef Kofi Annan, zouden vanmiddag bijeenkomen in de Spaanse stad San Sebastián om zich te buigen over een oplossing voor het Baskisch conflict. De conferentie is mede georganiseerd door radicaal-nationalistische Baskische groepen en de Spaanse regering stuurt geen afgezant. Ze voedt in Spanje de speculatie dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA spoedig met een nieuwe verklaring komt. De sterk verzwakte terreurgroep houdt sinds september 2010 een staakt-het-vuren in acht, maar zou overwegen de strijd definitief te staken. (NRC)

Opperste leider Iran waarschuwt VS

Teheran. De Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de Verenigde Staten gisteren gewaarschuwd dat strafmaatregelen tegen Teheran naar aanleiding van het gemelde complot om de Saoedische ambassadeur in Washington te vermoorden, een „vastberaden” antwoord zullen losmaken. Gespeculeerd wordt dat Washington het plan van een inmiddels gearresteerde Iraanse tweedehandsautohandelaar zal gebruiken om Iran verder te isoleren. Khamenei noemde de beschuldigingen „absurd en zonder betekenis” en zei dat de VS op deze manier de aandacht wilde afleiden van hun economische problemen. (AP)

Leger Mexico bevrijdt 61 gevangen van bende

Mexico-Stad. Het Mexicaanse leger zegt 61 mannen te hebben bevrijd die werden vastgehouden door een drugskartel. De gevangenen werden gevonden in een huis dat werd bewaakt door drie vermeende kidnappers, nabij de grens met de Verenigde Staten. Volgens de mannen waren ze ontvoerd uit verschillende delen van Mexico en werden ze gedwongen om te werken voor het kartel, waarvan de naam niet is onthuld. Mexicaanse drugskartels zouden Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen ontvoeren die illegaal de grens met de VS willen oversteken. (BBC, AP)

Jongste zoon van Gaddafi echt dood

Tripoli. Een Syrische tv-zender die dient als de facto woordvoerder van de familie-Gaddafi, heeft gisteren bevestigd dat Khamis Gaddafi dood is. De nieuwe Libische machthebbers hadden eind augustus gemeld dat Khamis Gaddafi, de jongste zoon van Moammar Gaddafi, die een elite-eenheid van het oude regime commandeerde, was gesneuveld bij gevechten in Tarhouna, 90 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. De Libische ex-leider zelf is nog zoek. (Reuters, AFP)