Kortkolom binnenland

1.600 militairen met mentale problemen

Rotterdam. Zeker zestienhonderd Nederlandse militairen die zijn uitgezonden naar Uruzgan hebben sindsdien te kampen met mentale problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Defensie. Het ministerie stuurt militairen na terugkeer een vragenlijst over hun fysieke en mentale gezondheid. Ongeveer de helft van de 16.000 militairen die tussen 2006 en 2010 in het zuiden van Afghanistan dienden, vulden die lijst in. 1.600 militairen hebben aangegeven dat zij last hebben van vermoeidheidsklachten. Evenveel mensen zeggen dat zij na hun uitzending overmatig zijn gaan drinken. Ook woedeaanvallen, slapeloosheid en depressies komen veel voor. 320 militairen zouden mogelijk een posttraumatisch stresssyndroom hebben. Defensie biedt hulp aan militairen die dat nodig hebben, maar zo’n 20 procent van hen wijst die af. (NRC)

PvdA en D66: gele kaart bij kleine overtreding

Den Haag. De politie zou niet langer willekeurig te werk moeten gaan bij kleine overtredingen. D66 en de PvdA dienen een wetsvoorstel in bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) om een ‘gele kaart’ in te voeren, een waarschuwing bij een kleine overtreding. Nu is voor burgers onduidelijk of een boete of een waarschuwing volgt, als de politie hen aanhoudt voor bijvoorbeeld ondeugdelijke verlichting op de fiets of een beperkte snelheidsovertreding. „Straks weet iedereen dat bij herhaling van een overtreding op een gele kaart een rode volgt, in de vorm van een bon. Hiermee voorkom je willekeur”, zegt Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA). De gele kaart zou een jaar in een digitaal bestand moeten blijven staan. (NRC)

Meer asielaanvragen verwerkt in acht dagen

Den Haag. Het percentage asielzoekers dat binnen acht dagen te weten komt of ze in Nederland mogen blijven, is gestegen van 29 naar 54 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Dat zei minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Die verbetering is volgens hem te danken aan de verbeterde procedure. Leers’ opmerking was een reactie op de kritiek dat de instroom van vluchtelingen naar Nederland nog niet is gedaald, terwijl dat wel een doelstelling van het gedoogakkoord is. Leers zei vrijdag dat er nog geen daling was omdat de meeste maatregelen uit het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. (NRC)