Koning Jordanië ontslaat regering - rechter Khasawneh nieuwe premier

Judge Awn Shawkat Al-Khasawneh, third left, President of the court Japan's Judge Owada, center, Vice-President of the Court Slovakia's Judge Peter Tomka, third right, and Judge Koroma from Sierra Leone, second right, attend the International Court of Justice in The Hague, Netherlands, Monday Sept. 12, 2011. Germany has argued to the United Nations' highest court that Italian courts have no jurisdiction to order it to pay reparations to victims of Nazi war crimes. Germany said that in 2008 the Italian courts violated international law and its sovereignty in ruling that Berlin must compensate an Italian civilian who was sent to a German labor camp in 1944. Germany has paid tens of millions of dollars in war reparations under various agreements since 1953. Italy says violations of humanitarian law override other laws and international accords. (AP Photo/Bas Czerwinski)
Judge Awn Shawkat Al-Khasawneh, third left, President of the court Japan's Judge Owada, center, Vice-President of the Court Slovakia's Judge Peter Tomka, third right, and Judge Koroma from Sierra Leone, second right, attend the International Court of Justice in The Hague, Netherlands, Monday Sept. 12, 2011. Germany has argued to the United Nations' highest court that Italian courts have no jurisdiction to order it to pay reparations to victims of Nazi war crimes. Germany said that in 2008 the Italian courts violated international law and its sovereignty in ruling that Berlin must compensate an Italian civilian who was sent to a German labor camp in 1944. Germany has paid tens of millions of dollars in war reparations under various agreements since 1953. Italy says violations of humanitarian law override other laws and international accords. (AP Photo/Bas Czerwinski) De nieuwe premier van Jordanië, Awn Shawkat Al-Khasawneh, derde van links, in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in september dit jaar. Foto AP / Bas Czerwinski

De Jordaanse koning Abdullah heeft het kabinet en premier Marouf al-Bakhit, aan de macht sinds februari dit jaar, ontslagen. Rechter Awn Khasawneh is aangewezen als nieuwe premier van het land. Dit meldt persbureau Reuters.

Awn Shawkat Khasawneh volgt al-Bakhit op, een conservatieve ex-generaal. Khasawneh (wiki) is een internationaal jurist en sinds 2000 rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Eerder gaf hij leiding aan het koninklijk gerechtshof in Jordanië en was hij adviseur van het Jordaanse team dat in 1994 een vredesverdrag met Israël bewerkstelligde.

De regering van Bakhit, trad afgelopen februari aan, toen koning Abdullah een impopulaire premier ontsloeg na anti-regeringsbetogingen, geinspireerd op de Arabische revoluties. Bakhit werd nu op zijn beurt bekritiseerd omdat zijn regering binnenlandse problemen niet adequaat zou aanpakken, waaronder de organisatie van gemeentelijke verkiezingen die later dit jaar gehouden zouden moeten worden.

Ook de machtige geheime dienst, de mukhabarat, in het land gaat op de schop. Hoofd van de dienst Mohammed al Raqqad is vervangen door Faisal al-Shobaki, voorheen ook werkzaam voor de mukhabarat.

Reuters baseert zich op een hooggeplaatste politieke bron binnen de Jordaanse regering.