Kenia valt Somalië binnen op jacht naar Al-Shabaab

Het Keniaanse leger is zaterdag Zuid-Somalië binnengevallen in een actie tegen de moslimfundamentalistische militie Al-Shabaab. „Al-Shabaab heeft ons de oorlog verklaard”, zei Francis Kimenia, hoofd van het ministerie van Defensie, vanochtend. „We hebben nu hetzelfde gedaan, er is geen weg terug meer.”

De interventie komt na de ontvoering vorige week van twee hulpverleners en van twee toeristen vorige maand. De Keniaanse regering beschuldigt Somalische militanten van de ontvoeringen.

Het Keniaanse leger ging vermoedelijk al vorige week de grens over bij de stadjes Mandera en Liboi. Volgens bronnen binnen het leger behelst het een „grootschalige operatie, met grondtroepen en vliegtuigen”. Ooggetuigen melden dat zo’n veertig Keniaanse voertuigen en tanks door de Somalische stad Dhobley zijn getrokken, nabij de grens met Kenia. Bronnen binnen de Afrikaanse vredesmacht in de Somalische hoofdstad Mogadishu zwakken deze uitspraak af en zeggen dat er in elk geval geen sprake is van een actie die met de vredesmacht is gecoördineerd.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen maanden hun acties boven Somalië met onbemande vliegtuigjes opgevoerd; onbevestigde berichten spreken over betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de operatie tegen Al-Shabaab .

Een Somalische diplomaat bij de Verenigde Naties zei dat als de berichten waar zijn, het een schending van de Somalische soevereiniteit betreft. „We begrijpen de Keniaanse bezorgdheid heel goed”, zei Omar Jamal. „Maar als er actie wordt ondernomen, dan moet de Somalische regering geïnformeerd zijn en exact weten wat er wat er gebeurt. Anders wordt het een ander verhaal.”

Een medewerker van terreurorganisatie Al-Qaeda liet zich in het weekeind uitgebreid fotograferen toen hij met Al-Shabaab voedsel uitdeelde aan hongerslachtoffers in Somalië. Al-Shabaab en Al-Qaeda werken samen en de opvallende publiciteit voor de doorgaans geheimzinnig opererende Al-Qaeda-leden kan worden uitgelegd als een waarschuwing dat iedere indringer in Somalië op grote tegenstand kan rekenen.

„Kenia heeft de territoriale rechten van Somalië geschonden door ons heilige land binnen te trekken, maar ik verzeker je dat ze teleurgesteld zullen terugkeren”, zei sjeik Hassan Turki, een hoge Al-Shabaab-leider. „De mujahedeen zullen ze de pijn van kogels laten voelen.”

Kenia beschikt over een van de betere legermachten van Afrika. Na Zuid Afrika, Angola, Nigeria en Soedan is het de grootste aankoper van buitenlands militair materieel. Het kan een grote strijdmacht op de been brengen en beschikt over honderdduizenden reservisten.