Jongste zoon Gaddafi in augustus al gedood - ‘Bani Walid gevallen’

Op deze foto uit 2008 ontmoet Khamis Gaddafi (links) de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika in Algiers. Foto AP

Khamis, een van Moammar Gaddafi’s zonen, is overleden bij gevechten nabij Tripoli. Dat zou gebeurd zijn op 29 augustus, meldt de Syrische zender Arrai die door de verdreven dictator wordt gebruikt als spreekbuis.

Khamis leidde de zogenoemde Khamis Brigade: een elitestrijdmacht die in het bijzonder belast was met het verdedigen van de hoofdstad en Moammar Gaddafi. Maar bij het oprukken en innemen van Tripoli in de laatste week van augustus bood de brigade weinig weerstand aan de rebellen.

Khamis al tweemaal eerder doodverlaard

Gaddafi’s jongste zoon – Khamis was 28 jaar oud – stierf in gevechten om Tarhouna, ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. Ook Mohammed Abdullah al-Senousi, chef-inichtingen van het regime, vond daarbij de dood.

Khamis werd al twee keer eerder doodverklaard, maar verscheen daarop telkens weer. De Verenigde Staten krijgen het bericht niet geverifieerd, maar hebben het nieuws via diverse “betrouwbare bronnen” vernomen.

‘Gaddafi-bastion Bani Walid ingenomen door revolutiestrijders’

Strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) hebben in het Gaddafi-bolwerk Bani Walid de vlag gehesen. “We hebben het stadscentrum bereikt”, zei kolonel Abdullah Naker tegen Reuters. Dit werd bevestigd door diverse strijders.

Bani Walid is, samen met Moammar Gaddafi’s geboortestad Sirte, de enige van twee plekken in Libië waar verzet wordt geboden tegen de NTC.