Israël zet eerste stappen grote gevangenenruil

De terugkerende gevangenen kunnen een heldenonthaal verwachten in Gaza en op de Westoever.

Israël maakt zich op voor de eerste stap in de gevangenenruil die de regering van premier Benjamin Netanyahu met Hamas is overeengekomen. Gisteren publiceerde Israël een lijst met namen van de honderden Palestijnse gevangenen die vrijkomen in ruil voor soldaat Gilad Shalit. Israëliërs die tegen de deal met Hamas zijn, hebben 48 uur om beroep in te dienen bij het hoogste gerechtshof.

Verscheidene nabestaanden van Israëlische slachtoffers hebben bezwaar aangetekend tegen de gevangenenruil. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat het hof de vrijlating van 450 mannen en 27 vrouwen, van wie sommigen levenslang hebben voor dodelijke aanslagen, zal tegenhouden. Naar verwachting komen de andere 550 gevangenen over twee maanden vrij.

Shalit werd in juni 2006 gevangengenomen door militanten. De Palestijnen krijgen er onder meer Ahlam Tamimi voor terug. Deze voormalig journaliste werd tot zestien keer levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij diverse zelfmoordaanslagen. Ook Mohammed al-Sharatha komt vrij. Hij leidde de elitetroepen van Hamas: de 101-eenheid. Die kidnapte en vermoorde twee Israëlische soldaten in 1989. Al-Sharatha kreeg drie keer levenslang en nog eens dertig jaar celstraf.

Palestijnen in de Gazastrook en op de Westoever maken zich klaar voor een heldenonthaal voor de terugkerende gevangenen. Hamas onderhandelt ondertussen met bemiddelaar Egypte over de overdracht van Schalit. Hamas wil geheimhouden waar de gijzelaar al die jaren werd verborgen uit vrees dat het Israëlische leger alsnog een bevrijdingsactie op touw zet. (AP, Reuters)