‘Israël ruilt ook gevangenen met Egypte’

Israël ruilt niet alleen gevangenen uit met de Palestijnse Hamas, maar binnenkort ook met Egypte. Volgens een anonieme Egyptische veiligheidsfunctionaris laat Israël op korte termijn zeventig Egyptenaren vrij omdat het daarmee de Amerikaanse Israëliër Ilan Grapel terugkrijgt.

Israëlische functionarissen onthielden zich van commentaar tegenover persbureau AP.

De 27-jarige Grapel werd op 12 juni van dit jaar gearresteerd in Kairo. Volgens Egypte was hij in dienst van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Het land beschuldigde hem van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Maar Israël zegt dat Grapel, een rechtenstudent, in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Zijn familie zei eerder dat hij er op stage was bij een hulporganisatie. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is openbaar - wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.

De Egyptenaren tegen wie Grapel wordt geruild zitten in Israël vast op beschuldiging van smokkel of illegale binnenkomst.

Egypte werkt mee aan een gevangenenruil die Israël en Hamas op het punt staan te voltooien. In ruil voor Gilad Shalit, een militair die in 2006 naar de Gazastrook werd ontvoerd, laat Israël 1027 Palestijnen gaan. Shalit zou morgen geruild worden.