IndyCar-coureur overlijdt na crash met 15 auto’s

De 33-jarige Engelsman Dan Wheldon is gisteren overleden aan de gevolgen van een hevige crash tijdens de IndyCar-race in Las Vegas. Bij het enorme ongeluk waren vijftien auto’s betrokken.

http://youtu.be/MMMHu8lnepM

De wagen van Wheldon werd gelanceerd en leek ondersteboven tegen de muur terecht te komen. Hij reed volgens de Nederlandse autosportcommentator Olav Mol voor 2,5 miljoen dollar prijzengeld en moest dan winnen vanaf de laatste plaats. In de eerste tien ronden had hij evenzoveel plaatsen goedgemaakt in het 34 coureurs tellende deelnemersveld.

In de elfde van tweehonderd ronden over de ovaal nabij de gokstad ging het mis. Diverse wagens vlogen in de omheining en enkele bolides vatten vlam. Volgens de Amerikaanse analytici vormen de hekken om de banen een groot probleem: vlieg je erin, dan werken ze als een rasp.

Wheldon moest uit zijn auto bevrijd worden waarna hij met “ernstige verwondingen” werd overgevlogen naar een lokaal ziekenhuis. Daar kwam hij te overlijden.

Twitter avatar Olav_Mol Olav Mol #rtlgp De overgebleven auto’s rijden nu 5 ronden ter ere van hun overleden makker. steeds 3 naast elkaar

De race in Las Vegas was de laatste van het huidige seizoen. Wheldon won dit jaar op opmerkelijke wijze de prestigieuze Indy 500 in Indianapolis. Dat deed hij eerder in 2005, toen hij ook het kampioenschap binnensleepte. De officiële website van de IndyCar Series herdenkt de Brit, die in 2003 als beste nieuwkomer in die Amerikaanse raceklasse werd geëerd.

Dan Wheldon laat een echtgenote, een 2-jarige zoon en een zoontje van een half jaar achter.

De ‘Five Lap Salute’ van zijn collega’s aan Dan Wheldon nadat zijn overlijden bekend is gemaakt:
http://youtu.be/vAYA-GMkSJA