In de ban van Israël

An Israeli man carries a flag as he and others march during a parade marking Jerusalem Day in central Jerusalem, Tuesday, May 15, 2007. Israel is marking the 40th anniversary of its capture of Arab east Jerusalem in the Six Day War of 1967. According to the Jewish calendar it falls on May 16. (AP Photo/Kevin Frayer) AP

Het is wel een geestig idee van de VPRO om historicus Thomas von der Dunk voor een tv te zetten en hem dan commentaar te laten leveren op toespraken van minister Rosenthal over Israël en de Palestijnen, die zijn aangevuld met commentaren van diverse critici van het Nederlandse Midden-Oostenbeleid. Von der Dunk zegt gewoon wat hij denkt, en hij heeft geen goed woord over voor het beleid van de Israëlische regering, noch voor dat van onze minister van Buitenlandse Zaken. Hij is ook niet bang voor de verwachte dreigmails: ,,Dáár ben ik alláng immuun voor!”

In ‘In de ban van Israël’ komen onder andere Rosenthals verzet tegen VN-lidmaatschap voor een Palestijnse staat, het verlangen naar nauwere banden met Israël dat in de regeringsverklaring is uitgesproken en de rol van de Israël-lobby, het CIDI, aan de orde. Het CIDI is een verlengstuk van de PVV, aldus Von der Dunk en Nederland heeft er geen benul van dat voorbij Europa de wereld er anders uitziet.

De constatering dat Israël van zijn vrienden juist kritiek nodig heeft, is absoluut op zijn plaats. Maar na verloop van tijd gaat de documentaire een beetje vervelen. Alle critici zijn het zo roerend eens met elkaar. Waarom er ook niet Ronny Naftaniel van het CIDI bijgehaald en er een lekkere vechtfilm van gemaakt?

Carolien Roelants

    • Carolien Roelants