Huldiging in Curaçao, Cuba zwijgt over finale

De Nederlandse honkballers zijn gisteravond op de luchthaven van Willemstad met een uitgebreide ceremonie door een Curaçaose regeringsdelegatie ontvangen. Een belangrijk deel van de selectie die wereldkampioen werd in Panama is afkomstig van Curaçao. Minister-president Gerrit Schotte vertelde de honkballers „zeer, zeer trots” op hen te zijn en intens te hebben meegeleefd, net als de bevolking van het eiland.

De honkballers landen morgenochtend op Schiphol, waar vermoedelijk een persconferentie wordt gehouden. Een huldiging in Nederland – die Haarlem graag wil organiseren – is voorlopig uitgesteld. „We willen de complete ploeg huldigen”, meldt een woordvoerder van de honkbalbond KNBSB. Een deel van de selectie van bondscoach Brian Farley blijft op Curaçao, anderen moeten zich melden bij hun (Amerikaanse) clubs.

Assistent-coach Tjerk Smeets nam dit weekeinde de telefonische felicitaties van premier Mark Rutte in ontvangst. Koningin Beatrix bracht haar gelukswensen per telegram over. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet namens het Nederlandse kabinet weten onder de indruk te zijn van de prestatie en sprak van „een gouden hoofdstuk in de Nederlandse sportgeschiedenis”.

Websites in Cuba, dat in Panama twee keer verloor van Nederland, besteden 24 uur na de verloren finale nauwelijks aandacht aan de wedstrijd. De sportpagina van de partijkrant Granma staat vol met artikelen over de Pan-Amerikaanse Spelen, maar het blad van de communistische partij schrijft met geen letter over het verlies in Panama.

Andere media in Cuba bekijken het van de positieve kant: „Zilver voor Cuba”, kopt Periódico 26. „De Europeanen hadden in het pitchen hun belangrijkste wapen gedurende het hele toernooi, en in de uiteindelijke clash legden het trio Rob Cordemans, Juan Carlos Sulbaran en Tom Stuifbergen de Cubaanse vloot, de meest aanvallende van het toernooi, aan banden.”

De site van Radio Reloj prijst echter Nederland. Het „verpulverde de voorspellingen door Cuba voor een tweede keer te verslaan, maar dit keer om een plaats in de geschiedenis te bemachtigen en voor het eerst met goud bekroond te worden”.