Huizenverkoop steeg in september

In september zijn 580 meer huizen verkocht dan in september vorig jaar. Foto NRC / Bas Czerwinski In september zijn 580 meer huizen verkocht dan in september vorig jaar. Foto NRC / Bas Czerwinski

In september zijn er 580 meer huizen verkocht dan in september vorig jaar, een stijging van 6 procent tot 10.327. Ten opzichte van augustus zijn er 3,2 procent meer woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster vanochtend heeft bekendgemaakt.

Voor de periode januari-september geldt wel een daling: 3,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2010. De verkoop van vrijstaande huizen is het hardst gestegen, met 15,9 procent tegenover september vorig jaar. Appartementen zijn met 0,7 procent het minst gestegen.

Het Kadaster geeft geen verklaringen voor de cijfers, en zegt niets anders te doen dan de verkopen te registreren. Groningen was de enige provincie waar het aantal verkopen vorige maand gedaald is: met 7,9 procent. In Flevoland was de grootste groei: 23,8 procent.

Het aantal hypotheken daalde met 5,8 ten opzichte van september vorig jaar: van 20.464 naar 19.288. Deze cijfers zijn inclusief tweede, derde en soms vierde hypotheken op een huis.

    • een onzer redacteuren