Dit is een artikel uit het NRC-archief

Entertainment

Het Burning Man-festival in vijf minuten timelapse

Burning Man
Burning Man

In de Black Rock-woestijn in Nevada, Verenigde Staten, wordt jaarlijks het festival Burning Man gehouden. Een maand geleden was het weer zover. De ‘experimentele samenleving’ leverde niet alleen prachtige foto’s op, maar ook dit timelapse-filmpje.

Wat is Burning Man precies? Dat blijkt lastig uit te leggen. Wat u in het bovenstaande filmpje ziet, is geen doorgaans festival. Slechts één dag langskomen is er niet bij en persaccreditaties worden niet afgegeven. Er worden geen artiesten uitgenodigd die op grote podia de menigte vermaken. Wat u wél ziet, is een tijdelijke stad die in de woestijn opgebouwd en weer afgebroken wordt door tienduizenden aanwezigen.

Samen vormen ze een gemeenschap die zich uit in kunst, zelfexpressie en zelfverzorging. Alles wat er gebeurt tijdens de week dat het evenement plaatsvindt (dit jaar tussen 29 augustus en 5 september), komt vanuit de bezoekers zelf.