Helpt cola echt tegen reizigersdiarree?

Voor zijn verre reizen raadde zowel de gids als de GGD-arts Jan Meus uit Eersel aan om dagelijks cola te drinken om maag- en darmproblemen te voorkomen. Tijdens de reis heeft hij nergens last van gehad, maar toch vraagt Meus zich af: helpt cola echt?

Cola werkt preventief, maar verhelpt ook klachten, is het idee onder reizigers. Op internet zijn veel verhalen te lezen waar cola uitkomst bood aan de misselijke reiziger. Zoals een moeder, die vertelt dat ze haar zieke dochter direct opknapte nadat een stewardess haar een cola voorzette.

De GGD heeft een duidelijke boodschap: „Wij raden nadrukkelijk geen cola aan bij maag- en darmproblemen. Het enige dat wij aanraden in ORS, een zout/suiker-oplossing die helpt vochtverlies tegen te gaan.” De GGD-arts die Meus zag voor zijn reis lijkt dus niet in pas te lopen met de interne richtlijnen.

Cola bij maag- darmproblemen of reizigersdiarree is een onderwerp dat verschillende wetenschappers bezighoudt, vertelt Eric Tjwa, maag-darmlever-arts bij Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. „De vele ingrediënten als mineralen en suikers zouden, net als ORS, werken tegen uitdroging. Ook zou de zuurgraad bacteriegroei tegen kunnen gaan.”Alleen groeien bacteriën nog moeilijker in het zuurdere maagzuur, vult Willem Moolenaar, mdl-arts in het Medisch Centrum Alkmaar, aan.

Dan zit er nog de cafeïne in het drankje, dat werkt volgens onderzoek tegen braken. Moolenaar: „Maar de concentratie in cola is daarvoor wellicht niet hoog genoeg.” Ook wijst de arts op het mogelijke placebo-effect. En wellicht belangrijker: „Door te drinken, of het nou cola is of niet, verdun je de maaginhoud en het component dat misselijk maakt.”

De mythe rondom cola is sterk, beaamt Tjwa, en niet alleen op dit gebied. „Cola bleek in het laboratorium een spermazaaddodende werking te hebben. Met hilarisch gevolg: vaginale coladouches als anticonceptivum bleken in de jaren 50 en 60 een ware rage. De vorm van het flesje en het effect na schudden spreken boekdelen.” Helaas bleek de methode niet effectiever dan ‘voor het zingen de kerk uit’. „Hoeveel ‘cola-kindjes’ ter wereld zijn gekomen is onbekend.”

Alle tevreden ervaringsdeskundigen ten spijt is er volgens Tjwa maar één conclusie: „Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola geadviseerd kan worden voor maag-darmklachten.” En cola light helpt sowieso niet, daar kun je juist diarree van krijgen. Bovendien kan de prik de maag irriteren. Moolenaar: „Al kan een flinke boer soms enorm opluchten.” Het advies: als er niets anders is, moet je de cola vooral niet laten staan.

Laura van der Wal

    • Laura van der Wal