Hariri-tribunaal piekert over proces bij verstek

De vier leden van Hezbollah die zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op Hariri. Foto's AFP / Libanon-tribunaal

Rechters die onderzoek doen naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri overwegen een berechting bij verstek voor vier leden van Hezbollah die verdacht worden van betrokkenheid. De vier verdachten werden eerder dit jaar aangeklaagd, maar Hezbollah weigert hen te arresteren en uit te leveren aan het hof. Dat meldt persbureau AP.

Het hof schreef maandag in een verklaring dat de rechters gevraagd is ‘te bepalen of een berechting bij verstek moet worden geinitieerd’. Het tribunaal kan besluiten om een dergelijk proces in gang te zetten als de verdachten niet binnen dertig dagen na de bekendmaking van het arrestatiebevel worden ingerekend. Vorige maand werden in Libanon voor het eerst posters opgehangen waarop de namen van de vier mannen stonden afgedrukt.

Hezbollah ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag.

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

    • Lex Boon