Gynaecologen tegen ruil eicellen en sperma

Het ruilen van donoreicellen en donorsperma is niet zo eerlijk als lijkt.

De beroepsgroep van gynaecologen spreekt zich uit tegen het ruilen van eicellen en sperma. Dit nieuwe systeem, dat ‘faire wederkerigheid’ heet, houdt in dat paren met een kinderwens die donorsperma of -eicellen willen, een tegenprestatie leveren: eigen eicellen of sperma doneren. Zo mogen ze de wachtlijst voor donorsperma of -eicellen overslaan. Tot nu toe biedt één kliniek dit aan.

Maar de patiëntengroep is „kwetsbaar” en moet worden beschermd, schrijft gynaecologenvereniging NVOG in het standpunt over faire wederkerigheid. Patiënten zijn vaak wanhopig als het niet lukt om op een natuurlijke manier kinderen te krijgen. Het systeem van faire wederkerigheid, vindt de NVOG, is niet zo eerlijk als het lijkt. De vrouw die donorsperma nodig heeft, moet een hormoonkuur en een ingrijpende ingreep ondergaan om eicellen te kunnen doneren. De man die eicellen nodig heeft, hoeft alleen maar één keer in een flesje te doneren om aan de voorwaarden te voldoen. (NRC)