'Geen zelfmoord Vincent van Gogh'

Vincent van Gogh pleegde geen zelfmoord. De schilder liep op 27 juni 1890 in Auvers-sur-Oise een fatale schotwond op tijdens een uit de hand gelopen pesterij door Franse schooljongens, van wie één een pistool had.

Deze hypothese staat in de vandaag verschenen biografie Van Gogh; The Life van de Amerikaanse auteurs Steven Naifeh en Gregory White Smith. Zij werkten tien jaar aan Van Goghs biografie, die ruim negenhonderd pagina’s telt. In 1991 kregen zij een Pulitzer-prijs voor hun biografie van kunstenaar Jackson Pollock.

Volgens Naifeh en Smith is hun alternatieve versie van Van Goghs dood „geloofwaardiger” dan het bekende verhaal dat hij zelfmoord heeft gepleegd. De schotwond in de buik van Van Gogh wijst niet op doelbewuste zelfmoord, beweren zij. Ook de plaats van de vermeende zelfmoord, de korenvelden nabij Auvers, wordt door hen betwist. Het pistool werd bovendien nooit teruggevonden, evenmin als zijn schildersspullen. De auteurs baseren zich op verklaringen van plaatselijke getuigen en die van een van de betrokken schooljongens zelf, René Secrétan. Ze laten in het midden wie de trekker heeft overgehaald. Zij opperen dat Van Gogh de jongens wilde beschermen en daarom verklaarde dat hij zelfmoord had willen plegen. Ook zou Van Gogh berust hebben in zijn dood, omdat hij zijn broer Theo niet langer tot last wilde zijn.

Het Van Gogh Museum vindt het „voorbarig” om zelfmoord als doodsoorzaak nu terzijde te schuiven. Conservator Leo Jansen zegt dat meerdere vragen openblijven. Zo zou(den) de dader(s) Van Goghs schilderspullen na het ongeluk hebben verdonkeremaand, maar dat maakte de situatie juist nog verdachter.

Een radeloos leven: pagina 12-13