G20 eist binnen een week oplossingen voor eurocrisis

Europese leiders hebben minder dan een week om met maatregelen te komen die een einde maken aan de Europese schuldencrisis. Dat was afgelopen weekend de boodschap van de ministers van Financiën van de G20, bijeen in Parijs.

Volgens de Canadese minister van Financiën Jim Flaherty is het van immens belang dat de leiders van de eurozone op de G20 in Cannes op 3 en 4 november een concreet en alomvattend plan kunnen presenteren. „De kans op een recessie zal aanzienlijk toenemen als Europa er niet in slaagt de doelen te bereiken die ze voor zichzelf heeft gesteld.” Vorige week legden de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel de lat hoog door te beloven begin november met een groot pakket maatregelen te komen.

De G20 maande de eurozone om tot een akkoord te komen over een grotere afwaardering van Griekse schuld door Europese financiële instellingen, het herkapitaliseren van banken en het vergroten van de slagkracht van noodfonds EFSF.

De Duitse minister van Financiën Schäuble en zijn Franse collega Baroin, presenteerden geen officiële plannen. Wel zeiden ze vooruitgang te boeken over een grotere afwaardering van de Griekse schuld. Verschillende Duitse media meldden afgelopen weekend dat Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank en voorzitter van bankenlobbyclub Institute of International Finance (IIF) onderhandelt over een grotere afwaardering van 50 procent. Eind deze week, op 23 oktober, moeten de onderhandelingen tussen regeringsleiders, onderling en met de banken, afgerond zijn. Aankomend weekend komen de Europese regeringsleiders bijeen in Brussel. Op die top moet het alomvattende plan zo goed als klaar liggen. Vandaag pleitte Schäuble voor een grondwettelijke schuldenrem op Europees niveau die ervoor moet zorgen dat er niet nog eens excessieve tekorten worden opgebouwd.

Opkomende markten (China, India, Rusland, Brazilië) zeiden in Parijs meer te willen doen via het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze stelden voor een nieuw fonds op te richten waar IMF-leden aan bijdragen. Dit voorstel lijkt erg op het plan van Johannes Witteveen, de Nederlandse oud-topman van het IMF. Het Verenigd Koninkrijk en de VS zien vooralsnog weinig in het plan. Het IMF heeft volgens hen genoeg middelen om steun te verlenen aan de eurozone.