Finale bij WK rugby: N-Zeeland-Frankrijk

Nieuw-Zeeland en Frankrijk spelen aanstaande zondag de finale van het WK rugby in Auckland. Daarmee krijgt het toernooi dezelfde finalisten als in 1987, tijdens het eerste WK rugby, ook in Nieuw-Zeeland.

De All Blacks, inmiddels flink verzwakt door een aantal blessures, waren gisteren op Eden Park met 20-6 te sterk voor aartsrivaal Australië. Frankrijk versloeg zaterdag Wales met 9-8 in een beladen duel, dat sterk werd beïnvloed door de rode kaart van captain Sam Warburton van Wales, al na zeventien minuten.

Na een tamelijk eenzijdige halve finale tegen de Wallabies is Nieuw-Zeeland de grote favoriet voor de wereldtitel. Tegelijkertijd schuilt daarin het grote gevaar, zo weet men in het rugbygekke land. De All Blacks waren tijdens vorige WK’s steevast favoriet voor de eindzege, maar alleen in 1987 won de ploeg de wereldtitel. Daarna ging het telkens mis. Vier jaar geleden nog liet de ploeg van hoofdcoach Graham Henry zich in Cardiff verrassend afbluffen door Frankrijk, in de kwartfinales.

Gisteren kwam Nieuw-Zeeland tegen Australië geen moment in de problemen op het afgeladen Eden Park, waar de Wallabies al sinds 1986 niet meer hadden gewonnen. Al na zes minuten scoorde Ma’a Nonu een try – de enige van de wedstrijd, naar later bleek. Dankzij penalty’s van Piri Weepu en een dropgoal van Aaron Cruden stond het bij rust al 13-6. Na rust bleven de All Blacks de bovenliggende partij.

Meer spanning was er zaterdag bij de Europese halve finale, tussen Frankrijk en Wales. Wales begon goed en kwam snel op een 3-0 voorsprong. Na de uitsluiting van Welshman Warburton, na een gevaarlijke tackle, kantelde de wedstrijd. Tegen veertien Welshmen liepen de Fransen uit naar 9-3.

Maar in de laatste twintig minuten van het duel bracht Mike Phillips de spanning terug met de enige try (9-8). De conversie werd echter gemist. Kort voor tijd miste Leigh Halfpenny nog een penalty. Van halverwege het veld was zijn trap net niet ver genoeg, waardoor Les Bleus – nog nooit wereldkampioen – zondag de finale spelen.