Europese beurzen zakken terug, wachten op uitwerking plannen

De Amsterdamse beurs is vandaag lager gesloten, nadat aanvankelijk enthousiasme bij beleggers over de resultaten van de G-20-top in het weekend wegebde door waarschuwende woorden uit Duitsland.

De AEX-index sloot vandaag 1,05% lager op 299,24 punten. De beurs in Frankfurt noteerde een verlies van 1,8 procent, Parijs eindigde 1,6 procent in de min en de beurs in Londen verloor 0,5 procent. Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, met een daling van de Dow Jones Industrial Average met 1,3% tot 11.496 punten.

Waarschuwende woorden van Merkel

De handelsweek begon positief na de G20-top van het weekend waar Europese politici over een week een oplossing voor de eurozonecrisis beloofden. Die oplossing zal bestaan uit drie onderdelen: herkapitalisering van de banken, uitbreiding van het noodfonds en verdere schuldsanering van Griekenland.

In de loop van de dag ontstond bij beleggers het besef, dat het plan nog niet erg concreet is, zei handelaar Cees Smit tegen persbureau Dow Jones. “De markt zit te wachten op hoe het plan wordt uitgewerkt, bijvoorbeeld of er wel of geen wanbetaling komt op Griekse staatsleningen”, aldus Smit. “Op basis van die details kunnen beleggers keuzes maken, bijvoorbeeld of ze wel of geen bankaandelen willen bezitten.”

Daarbij kwamen waarschuwende woorden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel Merkel, die vandaag zei dat de aanstaande Europese top niet als een “wondermiddel” moet worden gezien. Daardoor dook Wall Street bij de opening in de min. Economische cijfers waren er uit de Verenigde Staten, waar de industriele activiteit in de regio New York in oktober opnieuw sterk daalde, hoewel een fractie minder hard dan een maand eerder. Analisten hadden op meer verbetering gerekend.

    • Lex Boon