Espresso met Ali Khamenei en Mahmoud Ahmadinejad

De Verenigde Staten claimden vorige week een Iraans terreurplan te hebben ontdekt. Twee mannen van de Iraanse veiligheidsdienst zouden de Saoedische ambassadeur hebben willen vermoorden. De VS legden intussen sancties op en zijn bezig met een diplomatiek offensief. Zowel ayatollah Ali Khamenei als president Mahmoud Ahmadinejad reageerde verontwaardigd. Ik spreek de beide heren bij een espresso in Teheran.

Ahmadinejad eerder dit jaar in Turkije. Foto Reuters / Murad Sezer

Verontwaardigd

De Verenigde Staten claimden vorige week een Iraans terreurplan te hebben ontdekt. Twee mannen van de Iraanse veiligheidsdienst zouden de Saoedische ambassadeur hebben willen vermoorden. De VS legden intussen sancties op en zijn bezig met een diplomatiek offensief. Zowel ayatollah Ali Khamenei als president Mahmoud Ahmadinejad reageerde verontwaardigd. Ik spreek de beide heren bij een espresso in Teheran. ‘Ik weet van niks,’ zegt Ahmadinejad. ‘Weet jij er misschien meer van?’ Khamenei schudt zijn hoofd. ‘Een terreurplan? Waar? Wanneer? Wie? Wij?’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Niet dat ik weet.’

President Mahmoud Ahmadinejad benadrukt dat Iran een geciviliseerd land is dat geen toevlucht hoeft te zoeken tot moord. ‘Dat klopt helemaal,’ zegt ayatollah Khamenei. ‘Dat lijdt geen enkele twijfel.’ Hoe zit het dan met de verrijking van uranium voor kernwapens? ‘Ik weet van niks,’ zegt Ahmadinejad. ‘Weet jij misschien meer?’ Khamenei schudt weer zijn hoofd. ‘Kernwapens? Waar? Wanneer? Wie? Wij?’ Hij drinkt zijn espresso op. ‘Wij weten van helemaal niks.’ Klopt het dat er ook geen homoseksuelen in Iran zijn. ‘Homo’s?’ roept Khamenei uit. ‘Waar? Wanneer? Wie? Wij?’ Ahmadinejad schudt nu ook zijn hoofd. ‘Wij niet hoor,’ zegt hij. En hoe zat het met de holocaust? ‘I know nothing,’ zegt Ahmadinejad. ‘I’m from Iran.’

    • Ernest van der Kwast