Israël en Palestijnse autonomie praten eind deze maand met Kwartet

Op 26 oktober zal het Midden-Oostenkwartet (de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland) apart met Israel en Palestina praten over het hervatten van vredesonderhandelingen.
Op 26 oktober zal het Midden-Oostenkwartet (de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland) apart met Israel en Palestina praten over het hervatten van vredesonderhandelingen. Foto Reuters / Ammar Awad

Het Midden-Oostenkwartet spreekt eind deze maand in Jeruzalem apart met Israël en de Palestijnse autonomie. Doel is een agenda vast te stellen voor nieuwe vredesonderhandelingen. Dat zeggen de VS vanavond in een verklaring.

Tijdens de gesprekken van 26 oktober moeten voorbereidingen worden getroffen voor nieuwe onderhandelingen tussen de twee. Het bemiddelende Kwartet, bestaande uit de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland, zal apart met Israël en de Palestijnse autonomie praten.

In 2008 belandden de gesprekken tussen de twee in een impasse. Het Kwartet gaf anderhalve week geleden aan het vredesproces te willen herstarten.

Onenigheid over voorwaarden vooraf

Op 23 september diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de VN een aanvraag in voor een volledig lidmaatschap en erkenning van een Palestijnse staat om hiermee de impasse te doorbreken. Israël was sterk gekant tegen deze beslissing, omdat het van mening is dat een staat alleen door onderhandelingen bereikt kan worden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet toen weten dat hij de onderhandelingen met zijn collega Abbas wil hervatten zonder voorwaarden vooraf. Abbas wil echter dat Israël een bouwstop afkondigt in het bezette Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever voordat het vredesproces hervat kan worden. Hij wees vorige maand dan ook een verzoek van het Kwartet om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met Israël.

Israël aan de andere kant keurde eind september de bouw van 1.100 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goed, een beslissing die volgens het Kwartet “contraproductief” is voor het vredesproces.