Een bij als postpakketje

Een voetbal, een gieter, een plastic olifantje, een driewieler, een pluchen ET-pop, rubberen handschoenen. In Antwerpen wordt dit allegaartje tot 11 november met nog ruim twintig andere voorwerpen tentoongesteld als kunstwerkjes. Paul Smith’s Stamped Objects heet de kleine expositie die de Britse modeontwerper samenstelde in zijn voormalige showroom in de Kelderstraat, in het centrum van Antwerpen.

Paul Smith boft maar, hij heeft een onbekende aanbidder die hem sinds de jaren negentig via de post bestookt met prullaria. Of de fan een man, of vrouw is? Het fascineert Smith, maar de Brit wil liever niet weten wie de afzender is, verzekert zijn assistent in Antwerpen. De enige zekerheid is dat de artistieke fanmail afkomstig is uit Amerika, postzegels bewijzen dat.

De objecten zouden natuurlijk niet geëxposeerd worden in glazen museumvitrines als er niets speciaals mee aan de hand was. Elk item – van plastic banaan tot ouderwetse bezemsteel – is overdadig beplakt met postzegels en geadresseerd aan Sir Paul Smith, 40-44 Floral Street, Covent Garden in London. Soms aan Smiths hoofdkantoor in Kean Street. Inpakken in een doos vond de afzender niet nodig.

Het meest recente object ontving Smith in mei, het was een plastic kuikentje – vanwege Pasen wellicht. Een paar maanden eerder werd een met postzegels bezaaide surfplank bezorgt in de winkel in Floral Street, waar de ontwerper regelmatig klanten helpt.

Paul Smith begon ruim veertig jaar geleden. Sinds de jaren tachtig worden zijn klassieke ontwerpen met een twist verkocht in Nederland. Hij krijgt de Nederlandse man aan de vrolijke bloemetjesblouses en het colbert met leuke voering. Volgend jaar komt er een Paul Smith-winkel in de PC Hooftstraat, wat wereldwijd zijn winkeltotaal op 37 brengt. Die winkels hebben altijd iets huiselijks, net als het hoofdkantoor waar Smith alle ‘fanmail objecten’ bewaart.

Boze tongen beweren dat Stamped Objects een marketingstunt is, want passen al die doodgewone voorwerpen niet perfect in de gezellig ingerichte winkels?

Georgette Koning

    • Georgette Koning