Een aaibaar weerwolfje dat kan twijfelen is de grootste superheld

Het is gewoon een lief ventje met een brilletje, zei kinderboekenschrijver Paul van Loon eens, toen hem werd gevraagd naar het succes van Dolfje Weerwolfje. Gisteren kozen kinderen zijn creatie tot Nederlands grootste jeugdboekenheld.

Dolfje is natuurlijk niet alleen maar een lief ventje. Sinds zijn zevende verjaardag verandert hij bij volle maan in een weerwolf. Een bijzonder aaibaar weerwolfje: zijn metamorfose bestaat voornamelijk uit de aangroei van een donzige witte vacht, zijn brilletje houdt hij gewoon op. Hij beleeft zijn avonturen in een blauwe broek en een rood T-shirt. Die kleren raken vaak smoezelig of beschadigd in de loop van zijn door Hugo van Look geïllustreerde avonturen.

Dolfje is geen machoheld of vechtkoning, hij is een twijfelaar. In het eerste boek verslindt hij twee kippen – een weerwolf is een weerwolf – in deel drie heeft hij daar nog steeds spijt van. Precies het soort held dat een verlegen zevenjarige droomt te zijn; het is de leeftijd waarop Dolfje het meest wordt gelezen (of voorgelezen). Zijn fans bewonderen hem omdat hij stoerder is dan hij lijkt, omdat hij zo goed kan klimmen of omdat hij – zoals wel meer kinderboekenhelden – een bos redt uit de klauwen van projectontwikkelaars.

De winnaar van de heldenverkiezing werd gisterochtend bekendgemaakt op de jaarlijkse Kinderboekenmarkt in Den Haag. ‘Helden’ was het thema van de dit weekend afgesloten Kinderboekenweek. Een verrassing was de uitverkiezing van Dolfje niet: Van Loon, door critici over het algemeen zuinigjes besproken, heeft al een eindeloze reeks kinderboekenverkiezingen gewonnen, zowel met Dolfje als met De griezelbus. Ook die boeken zijn grappig en spannend, maar dan voor tieners.

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek verscheen SuperDolfje. In de slipstream van de boeken bestaat al jaren een uitdijende Dolfje-industrie: knuffels, musicals, boeken voor beginnende lezers en op 30 november gaat de film in première.

De Stichting CPNB is tevreden over de 57ste Kinderboekenweek. De wekelijkse Bestseller 60 werd gedomineerd door jeugdboeken, acht van de boeken in de toptien zijn geschreven voor kinderen. De lijst werd aangevoerd door De prins op het witte paard, het prentenboek van de Kinderboekenweek, gemaakt door Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing.