Dochter laat Bettencourt (88) onder curatele stellen

Liliane Bettencourt, erfgename van het cosmeticabedrijf l’Oréal en een van de rijkste vrouwen van Frankrijk, is vanmorgen onder curatele geplaatst. Haar advocaten kondigden nog geen uur later aan dat zij in beroep gaan.

De maatregel is een nieuwe ontwikkeling in een affaire waarin een bittere familievete, politieke corruptie en een economische machtsstrijd door elkaar spelen. De dochter van Bettencourt, die vrijdag haar 89ste verjaardag viert, vindt dat haar moeder een te groot deel van haar fortuin heeft weggeschonken. Zij claimt dat haar moeder lijdt aan Alzheimer en dementie.

Bettencourt was volgens verschillende bronnen betrokken bij illegale financiering van politici. Zij zou onder andere de huidige president Nicolas Sarkozy enveloppen met geld hebben gegeven voor zijn campagne in 2007. In Frankrijk is bovendien bezorgdheid ontstaan over een mogelijke overname van l’Oréal door het Zwitserse Nestlé, met dertig procent nu al de grootste aandeelhouder. De affaire-Bettencourt begon toen Liliane’s dochter Françoise Meyers een proces begon omdat Bettencourts partner, fotograaf François-Marie Banier, haar vertrouwen zou hebben misbruikt.

Haar oudste kleinzoon, Jean-Victor Meyers, is door de rechter aangewezen als haar wettelijke vertegenwoordiger. Haar enige dochter, Françoise Bettencourt-Meyer, en twee kleinzonen zullen nu haar bezittingen beheren. Bettencourt had in een interview afgelopen weekeinde gedreigd uit Frankrijk weg te gaan als ze onder curatele wordt geplaatst. Volgens dochter Françoise heeft de maatregel van de rechtbank geen gevolgen voor l’Oréal. (AFP)