'De Spelen zijn voor mij specialer dan de Tour'

Foto: Agamitsudo
Foto: Agamitsudo

Naam: Pim Ligthart

Leeftijd: 23 jaar

Sport:wielrennen

Prestaties: Vijfvoudig Nederlands kampioen op de baan, in 2011 op de weg winnaar van de Hel van het Mergelland, bergklassement Criterium International, jongerenklassement Ronde van België en winnaar van het Nederlands kampioenschap op de weg.

Vorige week op de weg nog uitblinker in Parijs-Tours, deze week rijd je op de baan in de Zesdaagse van Amsterdam. Hoe blijf je na een lang seizoen nog zo fris?

„Kwestie van een goede planning, van op tijd rust nemen vooral. Na het voorjaar ben ik goed hersteld. Ik voel me nu nog steeds gretig, en kom elke koers aan de start om te winnen.”

Ook de Zesdaagse van Amsterdam?

„Als Nederlands kampioen ben je verplicht om ook in de Zesdaagse voor de overwinning te gaan. Zeker nadat ik vorig jaar in Rotterdam derde ben geworden, wil ik in Amsterdam voor de zege gaan. Ik rijd weer met Robert Bartko [ervaren Duitse baanrenner]. Met hem werd ik derde in Rotterdam en in Apeldoorn wonnen we.”

Hoe bevalt de overstap van weg naar baan?

„Normaal mag dat geen probleem zijn. Ik heb natuurlijk jarenlang op de baan gereden. Afgelopen week heb ik weer een paar keer op de baan getraind. Met de vorm zit het wel goed. Al blijft het altijd afwachten of je mee kunt in de absolute snelheid van de jongens die de hele zomer op de baan hebben gereden. Mijn voordeel is dat er in Amsterdam jachten van een uur zijn. Dan komt het meer op conditie aan. Dat zit na het wegseizoen bij mij wel goed.”

Danny Stam rijdt zijn laatste Zesdaagse van Amsterdam, hij neemt dit seizoen na een fraaie baancarrière afscheid. Voor hetzelfde geld was je in zijn voetsporen getreden.

„Ik reed goed op de baan, maar heb drie jaar geleden de keuze gemaakt voor de weg. Dit jaar ben ik prof geworden bij Vacansoleil en is alles serieuzer geworden. Samen met mijn trainer Robert de Groot heb ik een route uitgestippeld, dit jaar heb ik een goede stap gezet.”

Is er veel voor je veranderd sinds je het NK op de weg won?

„Voor mezelf is er niets veranderd, ik ben nog steeds dezelfde. Maar de mensen kijken anders naar je. In mijn kampioenstrui word ik vaker herkend. Als mensen je zien, roepen ze niet langer Vacansoleil maar Pim.”

Je hebt de trui volop getoond in de Vuelta en het najaar. Tevreden?

„Ik ben gewoon verder gegaan zoals ik het seizoen begon. Eigenlijk baal ik dat ik nog niet heb gewonnen in de kampioenstrui. Maar de Vuelta ging goed, het was mijn eerste grote ronde. Ik ben er wel achter dat ik met de allerbesten over de heuvels kan, en zo een situatie kan creëren dat ik met mijn sprint een koers kan afmaken.”

Hoe plan je het volgend seizoen?

„Na de Zesdaagse van Amsterdam neem ik rust en doe ik op de baan alleen nog Rotterdam. Dan de voorjaarsklassiekers. Maar mijn hoofddoel is de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Londen. De Tour de France zal er later wel van komen, de Spelen zijn voor mij specialer. Dat zal wel door mijn achtergrond als baanrenner komen.”