De feelgood-kandidaat als Republikeins wapen

Republican presidential hopeful Herman Cain gestures during a speech at the Values Voter Summit on Friday, Oct. 7, 2011, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Republican presidential hopeful Herman Cain gestures during a speech at the Values Voter Summit on Friday, Oct. 7, 2011, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Cain zal niet winnen, maar laat de conservatieve harten op hol slaan.

Herman Cain, presidentskandidaat voor de Republikeinen, dook de afgelopen week op als de grote favoriet. Op de grote Republikeinse bijeenkomst vorige week, in Washington klapten duizenden Republikeinse kiezers hun handen blauw voor hem. „Wij gaan er samen voor zorgen dat de Democraten dit land niet naar de knoppen helpen!”

Na afloop van zijn speech stond er voor Cain bij een signeersessie een lange rij. Volgens Jim Chamberlain, uit Ohio, slaat Cain door zijn huidskleur president Obama een belangrijk wapen uit handen. „Obama voert campagne als de eerste zwarte president. Als we Cain kiezen, kunnen we Amerika laten zien dat een donkere huidskleur niet per definitie betekent dat je Democraat moet zijn.”

Veel Republikeinen zeggen dat Mitt Romney rationeel gezien de grote favoriet is en Herman Cain de verboden vrucht – de kandidaat die het niet zal redden, maar die wel de conservatieve harten op hol doet slaan.

Bureau Gallup kwam met een opmerkelijk onderzoek naar de voorkeuren van Republikeinse en rechtse, niet-partijgebonden kiezers. Meer dan eenderde van deze groep denkt positief over Cain. Rick Perry scoort 7 procent, Mitt Romney 14.

Herman Cain heeft niet de connecties, het geld en de organisatie die hem een serieuze kans geven Mitt Romney en Rick Perry in lange, dure voorverkiezingen te verslaan. Hij lijkt vooral goed voor een ‘feelgood-sfeer’ in de Republikeinse partij.

Herman Cain (65) heeft zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven en staat ver van de gehate landelijke politiek af. De kapperszoon uit Tennessee werkte bij de marine, daarna als regionaal manager bij Burger King en leidde tussen 1986 en 2002 de keten Godfather’s Pizza. Zijn retorische talent scherpte hij in een eigen talkshow.

Hoeveel hij ook speecht, één onderwerp blijft onbenoemd: zijn huidskleur. Volgens Cain heeft elke Amerikaan kans op succes, en is afkomst of ras ondergeschikt. (NRC)