Vacaturetekst vicevoorzitter Raad van State dan eindelijk gepubliceerd

Na maanden wachten is de vacature voor vicepresident voor de Raad van State vanochtend in de Staatscourant gepubliceerd.

Over de opvolging is veel te doen geweest. Gedoodverfd opvolger is minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die kandidaat werd gesteld nog voordat de vacaturetekst was gepubliceerd. Omdat de minister van Binnenlandse Zaken formeel degene is die de selectieprocedure regelt, werd die taak vrijdag overgedragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De opvolger van Tjeenk Willink (PvdA) moet volgens de vacature “het college als boegbeeld” naar buiten toe vertegenwoordigen. Kandidaten kunnen tot 10 november een brief naar koningin Beatrix sturen. Willink vertrekt op 1 februari.

De PvdA heeft bezwaren geuit omdat Donner als voormalig lid van het kabinet niet kritisch zou zijn naar de wetgeving die van het kabinet komt. Job Cohen sprak van een slager die zijn eigen vlees keurt. De PvdA-leider werd door premier Rutte zelf gevraagd voor de functie.

De Raad van State is naast het hoogste bestuursrechtorgaan het belangrijkste adviescollege van de regering en telt zevenhonderd medewerkers. Het onlangs gerenoveerde pand van de raad is gevestigd aan de Kneuterdijk in Den Haag.

    • Jules Seegers