Crosby & Nash rocken op oude dag

Crosby & Nash, 16/10 RAI Amsterdam. ***

David Crosby (70) en Graham Nash (69) mogen langzamerhand tot de wereldwonderen van de popmuziek gerekend worden. Hun samenzang klinkt nog even scherp als ooit tevoren, meer dan veertig jaar na het Woodstockfestival waar ze doorbraken met Crosby, Stills, Nash & Young. De hippiedroom van zoete songs als Teach you children mag wat fletser zijn geworden; de muziek klinkt nog altijd als een klok.

Op hun oude dag lijkt het of het duo en hun band weer wat harder willen rocken dan een paar jaar geleden. De jonge gitarist Shane Fontayne helpt ze bij het reconstrueren van de ruige gitaarpartijen van de afwezige Steve Stills en Neil Young. Crosby claimt zijn positie als mede-oprichter van The Byrds met een robuust Eight miles high, waarmee de tweeënhalf uur lange nostalgische trip gisteren begon.

Met verrassend veel nummers van het solodebuut van David Crosby trok de oude leeuw de avond naar zich toe, in vocale hoogstandjes als Laughing en de Franstalige traditional Orleans. Graham Nash leidde de samenzang in Our house, terwijl Crosby zich druk maakte omdat iemand in de zaal het waagde om tijdens deze hoogmis van de hippiecultuur een sms’je op te stellen.

Enige temerigheid is de heren niet vreemd, als ze het voor de zoveelste keer opnemen voor het lot van de walvis en tegen een nucleaire toekomst. Terwijl de nieuwe protestgeneratie zich enkele kilometers verderop roerde op het Amsterdamse Beursplein, wentelden zij zich weldadig in vervlogen idealen.