Concertgebouw verlengt actie

Het Concertgebouw verlengt de periode dat aandelen worden uitgegeven met een half jaar, tot 11 april 2012. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Het Concertgebouw zou de jubileumaandelen, die worden uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, eerst tot 10 november 2011 uitgeven. Dat de periode nu wordt verlengd, is om geïnteresseerden de gelegenheid te geven fiscaal te profiteren van de nieuwe Geefwet, die waarschijnlijk ingaat op 1 januari.

Om een jubileumaandeel van het Concertgebouw te verwerven moet 12.500 euro worden betaald. Daarvan is 12.250 euro een fiscaal aftrekbare schenking. De overige 250 euro gaat naar een zogeheten certificaat van een aandeel.

Het is waarschijnlijk dat de fiscale aftrekbaarheid van de schenking door de nieuwe Geefwet aanzienlijk toeneemt – in de wet wordt onder meer voorgesteld om giften aan cultuur voor 150 procent fiscaal aftrekbaar te maken. Mocht de wet per 1 januari ongewijzigd worden ingevoerd, dan kost bovengenoemde schenking de donateur 539 euro per jaar gedurende vijf jaar. Nu is dat 1.176 euro per jaar.