China eist dat India afziet van oliedeal met Vietnam

China heeft India opgeroepen onmiddellijk te stoppen met plannen om samen met Vietnam naar olie en gas te gaan boren in de Zuid-Chinese Zee. „India speelt met vuur en loopt het risico af te glijden naar een zeer gevaarlijke draaikolk”, waarschuwde vandaag de Chinese partijkrant, het Volksdagblad.

Het Indiase staatsbedrijf voor exploratie tekende vorige week een driejarig contract met Petro-Vietnam om in het Nam Con Son-gebied van de Zuid-Chinese Zee naar gas en olie te zoeken. Dit is een gebied, waarop ook China aanspraak maakt.

China en India zijn beide grootverbruikers van olie en gas en concurreren om de toegang naar nieuwe voorraden. Voor Peking vormt de toegang tot de grote gas- en olievoorraden dichtbij het Chinese vasteland een politieke prioriteit. Claims van andere landen, waaronder de Filippijnen en Japan, zorgen ervoor dat er rond Zuid-Chinese Zee-kwesties altijd een gespannen sfeer hangt.

De Indiaas-Vietnamese overeenkomst werd vorige week bekend op de dag dat de hoogste leider van de Vietnamese Communistische Partij op bezoek was in Peking. Een samenloop van omstandigheden die in de Chinese media is opgevat is als een teken van Vietnamees bedrog.

De verhoudingen tussen China en Vietnam zijn slecht en het bezoek van Nguyen Phu Trong was bedoeld om daar verbetering in te brengen.