BP krijgt 3 miljard van Anadarko voor rol olieramp

FILE - In this June 26, 2010 file photo, oil from the Deepwater Horizon oil spill is seen floating on the surface of the water in Bay Jimmy in Plaquemines Parish, La. A new oil sheen was spotted in the Gulf of Mexico, although energy company BP said Thursday, Aug. 18, 2011, the discovery had nothing to do with its operations and was far from the site of its disaster-hit Macondo well. A spokesman for another company involved in investigating the sheen said he believed it had already dissipated since being first spotted last week. (AP Photo/Gerald Herbert, File) Olie afkomstig van het boorplatform Deepwater Horizon in Bay Jimmy, Louisiana in juni vorig jaar. Foto AP / Gerald Herbert

De oliemaatschappijen BP en Anadarko hebben hun geschil over de aansprakelijkheid voor de olieramp in de Golf van Mexico geschikt. Het Amerikaanse Anadarko stort omgerekend bijna drie miljard euro in het noodfonds dat het Britse BP in het leven heeft geroepen.

Anadarko bezat een belang van 25 procent in de Macondo-bron, die in april vorig jaar langdurig olie lekte. De overdracht van dat aandeel aan BP maakt deel uit van de schikking.

Het herstelfonds, dat BP ruim veertien miljard euro ter beschikking heeft gesteld, moet de schadeclaims van door de olieramp benadeelde partijen vergoeden. Volgens BP behelst de schikking geen schuldbekentenis.

Het olielek bij de Macondo-bron is de grootste in de Amerikaanse geschiedenis. Elf mensen kwamen om bij de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon.

    • Marije Willems