Bouwplan Israël een 'provocatie'

Een nieuw Israëlisch project om duizenden woningen te bouwen in bezet Oost-Jeruzalem heeft dit weekeinde geleid tot boze internationale reacties.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, noemde het plan gisteren „onaanvaardbaar”. De Britse regering sprak van een „provocatie”. De verontwaardiging is groot omdat de internationale gemeenschap juist probeert om Israëlisch-Palestijns vredesoverleg weer op gang te brengen.

De Israëlische groep Vrede Nu meldde vorige week dat een gemeentelijke commissie haar goedkeuring had gegeven aan de bouw van 2.600 woningen in een nieuwe nederzetting in Givat Hamatos in Oost-Jeruzalem. Het bericht is niet tegengesproken door de Israëlische autoriteiten. Eind september kondigde premier Netanyahu al, tot westerse en Palestijnse woede, de bouw aan van 1.100 woningen in Gilo, in bezet gebied bij Oost-Jeruzalem. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van een toekomstige staat, maar de Israëlische regering wil geen concessies doen over de ‘ondeelbare hoofdstad Jeruzalem’.

De internationale gemeenschap wil een Amerikaans veto tegen de Palestijnse aanvraag van lidmaatschap van de Verenigde Naties voorkomen door Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te lokken. De Palestijnen eisen echter dat Israël eerst de bouw in nederzettingen in bezet gebied bevriest.

Israël weigert dat ten enenmale; vorige week werd zelfs gemeld dat de regering de legalisatie overweegt van buitenposten van nederzettingen. De regering beschouwt de ongeveer honderd buitenposten nu nog als illegaal, in tegenstelling tot de nederzettingen zelf.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon beschuldigde Israël er vrijdag van met zijn nieuwe bouwplan de internationale gemeenschap te willen provoceren. Hij onderstreepte dat alle Israëlische bouw in bezet gebied in strijd is met het internationaal recht. (Reuters, AFP)