Birma laat voor het eerst in 49 jaar vakbonden toe

Werknemers in Birma mogen voor het eerst in 49 jaar vakbonden vormen en staken. De regering heeft vrijdag een wet goedgekeurd die dat toestaat.

In elk bedrijf met meer dan dertig werknemers mag het personeel zich organiseren. Zij moeten twee weken van tevoren aankondigen dat ze gaan staken en aangeven hoeveel werknemers met de staking zullen meedoen. Werknemers in enkele ‘essentiële industrieën’ zoals gezondheidszorg, de brandweer, de watervoorziening, elektriciteitsbedrijven en telecommunicatie, mogen niet staken.

Het wordt werkgevers verboden om een werkplek waar gestaakt wordt te sluiten. Werkgevers die zich niet aan de regels houden, kunnen omgerekend zo’n 100 euro boete krijgen, en werknemers 30 euro.

De Wereld Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties en oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie hebben de nieuwe wet verwelkomd. De ILO-vertegenwoordiger in Birma, Steve Marshall, sprak van een „buitengewoon positieve stap”. De Birmese autoriteiten hadden volgens hem vooraf ook advies ingewonnen bij de ILO.

De wet is een nieuwe stap in het hervormingsproces waarmee de Birmese regering sinds enkele maanden is begonnen. Vorige week heeft het regime ook ruim tweehonderd politieke gevangenen vrijgelaten. De oppositie roept de regering op om ook de overgebleven 1.700 opgesloten dissidenten amnestie te geven.

Tot nu toe was het voor Birmezen sowieso moeilijk buiten het regime om organisaties op te zetten.

De oppositie roept de regering op om de wet ook werkelijk in praktijk te brengen. Veel werknemers zullen naar verwachting aanvankelijk bang zijn om in actie te komen, want tot nu toe zijn veel arbeidsactivisten achter de tralies beland.