Arabische Liga overweegt schorsing van Syrië

Onwaarschijnlijk dat de Arabische Liga Assad daadwerkelijk isoleert.

De Arabische Liga was gisteren bijeen in Kairo om te beslissen over een mogelijke schorsing van lidstaat Syrië. Of het regime van de Syrische president Bashar al-Assad daadwerkelijk geschorst zal worden was toen deze krant naar de drukker ging onbekend, maar waarschijnlijk is het niet. Volgens een anonieme diplomaat zijn sommige lidstaten sterk gekant tegen het schorsen van Syrië. Als Assad in een isolement wordt gedreven en hij valt, dan betekent dit dat er opnieuw een leider moet aftreden door massale demonstraties. Een signaal naar de bevolking dat demonstraties effectief zijn, is geen prettig idee voor de Golfstaten. Zij onderdrukten eerder al met succes protesten in de eigen landen.

Het spoedberaad werd aangevraagd door de Golf Samenwerkingsraad. De lidstaten willen zo de humanitaire situatie in Syrië voor het voetlicht brengen. (NRC)